Etapele editarii unei carti

Pentru ca o mare parte dinte cititori nu cunosc care este adevaratul drum al cartii de la scriitor la cititor, iata ca am gasit acest text pentru voi si sper ca acesta va raspunde intrebarilor voastre legate de acest domeniu.

Prima etapa:
Prezentarea manuscrisului la editura.

Autorul / autorii / agent editorial contacteaza editura si propune o carte spre editare. Editura va stabili un termen in care trebuie sa dea un raspuns solicitantului. In general termenul este de minimum 30 de zile

A 2-a etapa
Analiza manuscrisului si introducerea lui in planul editurii

La editura, de regula un redactor cu experienta, citeste manuscrisul si evalueaza oportunitatea publicarii lui. El va lua in calcul calitatile textului, daca e cazul, faima autorului, in ce masura genul si subiectul corespund profilului editurii, publicul caruia i se adreseaza cartea, interesul acestuia fata de subiect / autor, sansele de promovare a cartii, vandabilitatea ei.
Daca este acceptat se trece la etapa urmatoare:

A 3-a etapa
Antecalculul

Daca e acceptat, se face o prima estimare tehnico financiara: format finit, nr de pagini, calitate hartie, tiraj estimat, colectia in care poate fi inclus, data aproximativa de aparitie. Apoi volumul este introdus in planul editorial.

Etapa a 4-a
Contractul cu autorul

Ofertantul este invitat la negocierea si semnarea contractului
Daca ofertantul este un intermediar( agent editorial) se intocmeste un contract si cu acesta, care-l reprezinta pe autor.Prin contract se stabilesc in conformitate cu dorintele si putintele partilor si a legilor in vigoare ( in primul rind legea dreptului de autor) drepturile si obligatiile partilor. Elementele principale sunt durata contractului, tirajul publicat si suma care revine autorului si/sau reprezentantului acestuia din vanzarea cartii publicate ( care poate fi un procent din incasarile lucrarii)Aceleasi informatii trebuie sa figureze in contractul editurii cu autorul (sau cu mostenitorii lui, daca autorul nu e in viata). De multe ori publicarea se face pe cheltuiala autorului. In acest caz este stabilit pretul pe care il cere editura pentru publicarea volumului si conditiile de plata.

Etapa a 5-a
Traducerea

Daca volumul este intr-o limba straina acesta va fi dat la traducere unui colaborator, bun cunoscator al limbii respective dar si al limbii romane. Acesta va efectua traducerea in conditiile stabilite de editura si va preda materialul cules pe calculator

Etapa a 6-a
Redactarea

Manuscrisul este printat si preluat apoi de un redactor familiarizat cu domeniul literar de care apartine volumul, care-l citeste cu atentie. Redactorul verifica ortografia, punctuatia, corectitudinea sintaxei si aduce textul la forma ceruta de normele de editare stabilite in editura.
Redactorul verifica fluenta frazelor si claritatea ideilor, cauta posibilele inadvertente si, in general, propune autorului modificari care pot merge de la simple reformulari pana la restructurari de capitole.
Toate aceste modificari sunt discutate cu autorul si acesta, in general, le accepta. Modificarile sunt introduse in computer si se obtine astfel textul brut final.

Etapa a 7-a
Machetarea

Redactorul impreuna cu un specialist in aranjarea in pagina numit machetator, stabileste cum va arata cartea buna de pus pe raftul librariilor: ce dimensiuni va avea, aspectul literelor textului, aspectul titluirlor capitolelor, distributia pe fiecare pagina a textului, etc.

Etapa a 8-a
Tehnoredactarea

Texul brut impreuna cu aceste informatii sunt preluate de tehnoredactor care materializeaza parametrii stabiliti la machetare si obtine pe calculator aspectul dorit al lucrarii.

Etapa a 9-a
Corectura

Textul astfel obtinut este printat si predat unui corector. Acesta are sarcina sa identificice greselile in general de ortografie scapate in etapele anterioare. Dupa ce marcheaza pe manuscris erorile, acesta este predat tehnoredactorului care le introduce in textul din calculator.

Etapa a 10-a
Bunul de tipar

Textul este printat din nou si verificat acum atat de redactor cat si de autor. Sunt identificate ultimile erori sau modificari iar printul astfel corectat este retransmis tehnoredactorului pentru a le introduce in computer. Apoi textul astfel finalizat este imprimat pe calc si asteapta predarea la tipografie.

Etapa a 11-a
Coperta

Pentru realizarea copertii se apeleaza la un grafician specializat in astfel de operatiuni efectuate pe computer. Coperata va fi finalizata dupa avizarea ei de catre redactor

Etapa a 12-a
Tiparirea

Mansucrisul printant pe cal, impreuna cu coperta inregistrata pe un CD sunt predate la acea tipografie care poate realiza conditiile de calitate stabilite de editura. Dupa tiparire, tirajul este receptionat de reprezentantul editurii si adus in depozitul acesteia.

Etapa a 13-a
Difuzarea

In baza contractelor preexistente, departamentul insarcinat cu vanzarea cartilor, distribuie volumele catre retelele de distributie si difuzare.

Etapa a 14-a
Promovarea

Aceasta etapa poate fi extrem de complexa si costisitoare. Programul de promovare seintocmeste in functie de bugetul disponibil si targhetul de cititori urmarit si implica atat activitati anterioare cat si ulterioare aparitiei volumului pe piata.

Sursa

Daca v-a placut acest articol va rog sa lasati un comentariu si daca va doriti sa mai primiti si alte informatii legate de acest domeniu de activitate, va rog sa-mi spuneti.

19 gânduri despre „Etapele editarii unei carti

  1. Interesant post! Eu am incercat sa ma axez pe scrierea unei carti, dar nu am reusit. 🙂 Tin minte ca ti-am citit fan-ficul si mi-a placut la nebunie. Eu cred in tine,si sper sa iti vad intr-o zi numele in vitrina unei librarii :D. Si sa nu uit: mi-e rusine ca nu am mai trecut de ceva timp pe aici. Sper sa fiu iertata.

  2. Foarte bun articolul. Insa acestea sunt date teoretice, care nu prea se respecta. Sunt multe elemente peste care o editura sare, cel putin cand vine vorba de un autor debutant.
    Evident, sunt si edituri doarte bune care urmeaza exact aceste etape, mai ales cele straine.

    `miku

    • Da este un proces destul de laborios. Cand am pus acest articol m-am gandit la cat de nerebdatori suntem noi sa cerem editurilor sa scoata titluri noi pe banda rulanta.

  3. Foarte intereant postul, nu aveam idee ca este un proces atat de complex, oricum informatiile oferite de tine sunt numai bune ca sa ne trezeasca la realitate, si sa nu mai cerem uneori lucururi imposibile, prea multe carti intr-un timp extrem de scurt.

  4. Sincer, eu nu m-am gandit niciodata sa public o carte. M-am gandit sa scriu una, chiar am inceput-o, dar pana la urma am reuntat la scris, pentru ca oricum nu as fi aratat-o nimanui si actiunea continua sa se petreaca in mintea mea si fara sa aiba nevoia de fi scrisa 🙂

  5. Buna ziua mia placut ce ai scris. Felicitari. Am multe intrebari si am putea comunica prin e mail. Ma bucur ca nu apare in dreptul persoanei care a scris.

Lasă un comentariu