Chemarea cucului de Robert Galbraith – recenzie

Chemarea cucului

Chemarea cucului

Autor: Robert Galbraith – preudonimul autoarei J.K. Rowling
Titlu original: The Cuckoo’s Calling
Traducerea: Constantin Dumitru – Palcus
Editura: Trei
Colectia: Fiction Connection
Anul aparitiei: 2013
Numar de pagini: 616
Gen: poliţist, mister, suspans
Seria: Cormoran Strike: 1. Chemarea cucului (The Cuckoo’s Calling 2013); 2. Viermele de mătase ( The Silkworm 2014); 3. Career of Evil 2015.

Coperta cărţii:

Atunci când un topmodel celebru îşi găseşte moartea căzând de la un balcon acoperit de zăpadă din Mayfair, se presupune că fata labilă emoţional s-a sinucis. Cu toate astea, fratele ei refuză să creadă concluzia poliţiei şi îi cere detectivului particular Cormoran Strike să se ocupe de caz.
Strike este un veteran de război – cu traume atât fizice, cât şi psihice -, a cărui viaţă e un dezastru. Deşi îi oferă o siguranţă financiară, ancheta are preţul ei: cu cât Strike pătrunde mai adânc în lumea complexă a tinerei fete, cu atât lucrurile devin mai sumbre şi pericolele nu întârzie să apară.

Captivant, cu o scriitură elegantă, impregnat de atmosfera londoneză – de la străzile tăcute din Mayfair şi puburile dosnice din East End, la agitaţia din Soho -, Chemarea cucului este o carte remarcabilă. Aducându-l în scenă pe Cormoran Strike, acesta este primul roman poliţist al scriitoarei J.K. Rowling, scris sub pseudonimul Robert Gilbraith şi care s-a bucurat de o primire entuziastă.

“ Fericit e cel care a reuşit să înţeleagă cauzele lucrurilor.”
   Virgiliu, Georgicele, Cartea a 2-a

tumblr_ms3o0yXbKO1rn8xdco1_500
Impresii:
Chemarea cucului este primul volum din seria de romane poliţiste Cormoran Strike, serie ce-l are ca protagonist pe detectivul particular Cormoran Strike. El este un veteran de război chinuit de traume fizice şi psihice, ce trece prin cea mai neagră perioadă a vieţii sale. Părăsit de logodnică, înglodat în datorii, nevoit să-şi ducă traiul la birou, distanţat de familie şi în plus cu afacerea în pragul falimentului.
Acesta, împreună cu tânăra lui secretară temporară, Robin Ellacott, pornesc spre elucidarea unui caz special – Lula, un faimos top model internaţional ce şi-a găsit sfârşitul pe caldarâmul din faţa luxosului imobil în care locuia. Oare s-a sinucis aşa cum spun ziarele şi ancheta poliţiei, sau a fost ucisă, cum crede fratele acesteia, cel care îl plăteşte pe detectiv pentru a descoperii adevărul din spatele acestei morţi.
Pentru mine această lectură a fost prima întâlnire cu stilul lui J.K. Rowling şi nu pot spune decât că am fost plăcut impresionată. M-am îndrăgostit de-a dreptul de modul în care scrie, de abilitatea de a reda prin cuvinte imagini. Nu întâlneşti prea des un autor care poate face cititorul “să vadă” povestea, personajele, să simtă stările acestora.
Personajele sunt de-a dreptul încântătoare, mai că-ţi vine să crezi că undeva într-un colţ de lume Cormoran chiar trăieşte şi dezleagă mistere împreună cu competenta lui secretară.
Strike este un om aflat în dificultate din toate punctele de vedere posibile şi imposibile – distrus fizic şi psihic, abandonat de iubită, prins în datorii…Pentru el acest caz vine ca o soluţie pentru o parte din problemele lui.
Pe de altă parte Robin, de curând logodită îşi caută un job stabil, bine plătit care să-i poată da o stare de siguranţă. Pentru ea slujba la biroul lui Strike este una provizorie, însă pe parcurs îşi dă seama că-i face plăcere să lucreze aici. Aşa că pentru Robin e venit momentul să ia o decizie, să-şi reevalueze priorităţile şi să se decidă pentru una din variante – o slujbă monotonă, dar bine platită, sau una mai puţin bănoasă dar care o stimulează intelectual.
Toate aceste aspecte, împreună cu povestea poliţistă bine ticluită, au creat un roman interesant ce cu siguranţă vor face cititorul să-şi amintească cu plăcere de el şi mult după ce ultima filă a fost citită.

Un gând despre „Chemarea cucului de Robert Galbraith – recenzie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s