Marea Ducesă. O viaţă sub semnul iubirii – impresii

Marea Ducesă. O viaţă sub semnul iubirii - Laurie Graham

Marea Ducesă. O viaţă sub semnul iubirii

Autor: Laurie Graham
Titlu original: The Grand Duchess of Nowhere
Traducerea: Laura Frunză
Editura:  Litera/Alma
Colectia: Iubiri şi Destine

Coperta cărţii:

Viața prințesei Victoria Melita este strâns legată de tragicul destin al Romanovilor. Nepoată a reginei Victoria a Marii Britanii și soră a reginei Maria a României, Ducky, cum este alintată în familie, se căsătorește la doar optsprezece ani, devenind mare ducesă de Hesse.
Când descoperă că soțul ei o înșeală (și nu cu femei), decide să divorțeze pentru a putea fi împreună cu adevărata ei iubire, marele duce Kiril Vladimirovici. Ducky este prinsă în tăvălugul schimbărilor din Rusia începutului de secol XX și este martoră a decimării familiei Romanov. Dar iubirea îi dă puterea să înceapă o nouă viață.

Povestea:

Cartea este biografia romanţată a Prinţesei Victoria Melita, nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii şi sora Reginei Maria a României, fostă ducesă de Hesse şi apoi Mare Ducesă Romanov, prin căsătoria cu Ducele Kirill Romanov. Romanul o urmăreşte din adolescenţă până la moarte şi trece în revistă câteva evenimente mari ale istoriei: încoronarea ţarului Nicolae (cel care va fi asasinat împreună cu toată familia sa, tatăl faimoasei prinţese Anastasia), primul război mondial, răscoala din Rusia şi ridicarea la putere a comuniştilor, al doilea război mondial.

Impresii:
Cartea prezintă într-o formă romanţată viaţa Prinţesei Victoria Melita ( nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii , fostă ducesă de Hesse şi apoi Mare Ducesă Romanov) din perioada adolescenţei până la finalul vieţii.
Este interesant de observat viziuna acesteia asupra lumii, mai precis asupra unor evenimente istorice marcante (încoronarea ţarului Nicolae, primul război mondial, răscoala din Rusia şi ridicarea la putere a comuniştilor, al doilea război mondial), a unor persoane celebre cunoscute de-a lungul vieţii ( Regina Victoria a Marii Britanii, Ţarul Nicolae şi întreaga familie Romanov, Regina Maria a României etc.), a traiului de fiecare zi al nobilimii acelor vremuri. Mi s-a părut interesant să cunosc toate aceste detalii din perspectiva Prinţesei.
Mi-a plăcut atitudinea acesteia, a umorului uşor ironic pe alocuri pe care şi l-a păstrat chiar şi atunci când situaţiile au fost de-a dreptul dramatice. Autoarea ne-o înfăţişează pe Prinţesă ca pe o persoană puternică, stăpâna pe ea, o femeie capabilă să înfrunte cu tărie toate obstacolele pentru iubire şi pentru viaţă.
Recomand cartea iubitorilor de ficţiune istorică sau celor pasionaţi de literatura romantică.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s