O lecţie de umanitate – Băiatul Echo de Matt Haig

2756_e5dab7b0

Băiatul Echo

Autor: Matt Haig
Traducerea: Luminiţa Gavrilă
Titlul original: Echo Boy
Editura: Trei
Colecţia: Young Fiction Connection
Sinopsis:

Audrey s-a înconjurat mereu de cărţi şi muzică, filosofie şi visuri. E ceea ce o deosebeşte de fiinţele Echo, nişte maşinării misterioase, lipsite de emoţii, alcătuite în aşa fel încât să semene cu fiinţele omeneşti şi să servească stăpânilor umani.
DANIEL e un Echo – dar e diferit de cei din specia lui. Simte o puternică legătură cu Audrey; un sentiment pe care n-a fost programat să-l aibă şi pe care nu şi-l poate explica.
Dar e hotărât să încerce.
O poveste zguduitoare despre iubire, pierdere şi ceea ce ne face cu adevărat umani.

Excelent… foarte omenesc şi sensibil. –Patrick Ness

Minunat de amuzant, inventiv si captivant. –The Times

O poveste extraordinară, de citit dintr-o suflare. The Sun

„Noi urma să fim o lume a noastră, un univers în doi, şi asta era bine. De fapt, era incomparabil mai bine decât un univers al unuia singur.
Ea însemna totul.
Ea însemna speranţă, teamă, iubire şi durere.
Ea era cât se poate de vie. Iar a fi viu înseamnă a avea posibilităţi şi incertitudini. Viaţa este ceva iraţional, iar iraţionalul nu poate fi cartografiat. De aceea, în fiecare
viaţă — în fiecare viaţă adevărată — există o încrengătură de alte vieţi, ca în grădina potecilor ce se bifurcă despre care citisem cândva. Să iubeşti pe cineva este un proces
prin care îl ajuţi pe celălalt să găsească cea mai bună variantă dintre vieţile posibile şi să o trăiască.”

robots-android_00261353

Povestea:
După cum cred că vă puteţi da seama citind sinopsisul, “Băiatul Echo” este un roman SF. Acţiunea se petrece pe Pământ, undeva într-un viitor relativ apropiat, în care tehnologia a ajuns la un nivel avansat. Roboţii şi androizii fac cea mai mare parte a muncilor fizice, clima a suferit transformări dramatice, însă cu ajutorul tehnologiei, umanitata a reuşit să supravieţuiască şi chiar să transforme mediul într-unul propice traiului confortabil.
În plus a început să colonizeze şi alte planete, Luna fiind deja în plin proces de dezvoltare.
Aceasta este lumea în care trăieşte Audrey, o adolescentă pasionată de filosofie, artă şi literatură, ce se pregăteşte pentru studiile universitare. Viaţa tinerei este frumoasă, senină, promiţătoare. Audrey îşi petrece timpul alături de mama sa la fel de pasionată de artă şi de tatăl ei, un celebru scriitor care atrage atenţia asupra pericolelor tehnologiei asupra oamenilor.
Ei nu au în casă androizi pentru treburile casnice, totuşi la rugămintea mamei şi a lui Audrey, tatăl acceptă să o achiziţioneze pe Alissa, un android produs de Sempura (companie rivală cu cea a fratelui acestuia, Alex Castle).
Alissa însă are un defect de fabricaţie şi lucrurile iau o întorsătură dramatică; părinţii lui Audrey fiind ucişi de aceasta. Cu greu reuşeşte să se salveze de la aceeaşi soartă.
Cel care-i va sta aproape dupaă această tragedie este unchiul Alex, fratele tatălui ei, unul dintre cei mai importanţi şi bogaţi producători de androizi din Europa.
Audrey însă nu se simte în siguranţă în casa acestuia, unde la tot pasul întâlneşte câte un android şi nici unchiul nu-i inspiră mai multă încredere.
Aici îl cunoaşte pe Daniel, un android ce pare diferit de ceilalţi. Oare poate avea încredere în el sau este la fel ca ceilalţi?

tumblr_lpwno1Xjny1qd7m1so1_500
Impresii:
Am început să citesc cartea fără vreo aşteptare, nu am citit vreo recenzie înainte sau câteva impresii cu privire la scrierile autorului. Am lăsat pur şi simplu textul să mă surprindă şi am avut parte de o lectură mai mult decât plăcută.
O poveste emoţionantă despre natura umană, despre descoperirea sinelui, despre sentimente, despre frumuseţea sufletului şi despre o mulţime de lucruri minunate de zac în fiecare din noi.
Cartea abundă de cuvinte minunate ce merită reţinute şi regret că nu am scos citate, sper ca voi să o faceţi.
Uimitor la această carte este că pe lângă această latură filosofică, ce trimite cititorul la meditaţie, povestea este în acelaşi timp şi una alertă, avem de dezlegat un mister, o crimă şi trebuie să descoperim vinovatul.
De asemenea avem şi o poveste de dragoste ce se înfiripă uşor pe parcurs. Cu alte cuvinte romanul mulţumeste o gamă largă de cititori cu gusturi variate.
Vă recomand cu drag aceasta poveste indiferent de vârstă sau preferinţele literare.

Un gând despre „O lecţie de umanitate – Băiatul Echo de Matt Haig

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s